Rioolputten die men vroeger in de tuin metselden komen wij bij Rioolbeheer van Straten steeds vaker tegen aangezien deze anno 2021 voor 90% versleten zijn. Vroeger gebruikte men in de aanbouw van huizen vaak op meerdere plaatsen een rioolput in de tuin omdat er toentertijd nog geen hulpstukken zoals bochten en T-stukken van PVC waren. Op elke hoek en bij elke aansluiting metselde men een rioolput waardoor het riool met elkaar in verbinding werd gebracht. Rioolputten werden meestal gemaakt van metselstenen en cement , maar er zijn ook verschillende rioolputten gegoten in beton.
Rioolputten die gemetseld of gegoten zijn in beton en we nu regelmatig vervangen hebben vaak dezelfde rioolproblemen.
Rioolproblemen in deze betreffende rioolputten die we vaak zien zijn:

  • Oude stenen van de rioolput die aan het afbrokkelen zijn;
  • Voegen die uitgesleten zijn in de rioolput door het gebruik en 30 tot 40 jaar doorspoelen van ontlasting;
  • Rioolput volgegroeid met wortels;

Rioolproblemen zoals bovenstaand vermeld maken deze rioolputten erg ruw en daardoor blijft al het papier en poep hangen, dat veroorzaakt ophopingen met een rioolverstopping tot gevolg. Bij oude betonnen rioolputten word na circa 20 tot 25 jaar het grind zichtbaar waar ze vroeger beton mee goten. Doordat het grind zichtbaar word, worden de wanden van de rioolput zoals eerder uitgelegd ruw en blijft ontlasting daarop hangen.
Rioolputten zijn nooit helemaal hermetisch gesloten en daardoor helaas erg kwetsbaar in tuinen. Een voortuin met enkele struiken of kleine bomen kan al een groot rioolprobleem worden. Als struiken of bomen niet genoeg water hebben in de grond gaan deze op zoek naar vocht. Wat is de beste combinatie voor een struik of boom om te groeien en bloeien? Juist, een rioolput daar bevind zich water en poep en deze ideale combinatie is de beste mest voor de struik of boom.
Met grote consequenties zoals rioolproblemen voor de put want er ontstaan veel wortels in de rioolput en de put zal dichtgroeien met rioolverstoppingen tot gevolg. Mochten wij op basis van oude tekeningen de rioolput niet kunnen vinden dan gaan wij op zoek naar de oude rioolput middels een rioolcamera en riooltracer zodat we de put gemakkelijker zouden vinden. Hierover lees je hier meer op onze website.

Rioolbeheer van Straten is dé specialist omtrent rioolbeheer in omgeving Boxtel. Naast Boxtel bieden wij ook 24 uurs rioolservice in Liempde, Lennisheuvel, Sint-Michielsgestel, Schijndel, ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven, Best en Oirschot. Wij hebben reeds 10 jaar ervaring in rioolbeheer endaarmee zorgen wij dat uw rioolproblemen direct verleden tijd zijn.

Ontstoppingsdeksel rioolput

Onstoppingsdeksel

Als we een rioolput vervangen in uw tuin dan zal Rioolbeheer van Straten deze vervangen door PVC buizen en altijd een T-stuk op de leidingen plaatsen met ontstoppingsdeksel waarmee we deze verhogen tot 10cm onder het maaiveld. De voornaamste reden is dat we met 1 schep zand aan de kant vrije toegang hebben tot het riool en kunnen we altijd richting het huis of richting de erfgrens in het riool. Zo kunnen we ook heel makkelijk zonder veel graafwerk in de toekomst rioolverstoppingen snel en efficiënt verhelpen als er zich een rioolverstopping of ander rioolprobleem voordoet.
Wij vervangen een rioolput met PVC buizen en plaatsen de ontstoppingsdeksel van nieuw sn4 PVC dat voldoet aan de NEN 1401 en voorzien is van de keurmerken Recycore® Technology en het KOMO. Deze vorm van PVC rioolbuizen heeft een hoogwaardige kwaliteit en dichte verbindingen waardoor er geen lekkages of wortel ingroei kan ontstaan en daarom minder vaak tot rioolverstoppingen buitenshuis zal leiden. Hierdoor zijn ze tegenwoordig ook de norm voor het realiseren van nieuw riool in nieuwbouw plannen.

Riool afvoer

Stappenplan rioolput vervangen

Hoe ziet het stappenplan eruit als Rioolbeheer van Straten een rioolput komt vervangen:

  • Zijn er nog oude tekeningen beschikbaar waarop leesbaar is waar ergens op het terrein een oude rioolput zou liggen dan beginnen we daar;
  • Mocht bovenstaande niet lukken dan gaan we naar de oude rioolput zoeken middels een rioolcamera en riooltracer zodat we de rioolput makkelijker vinden.
  • Als wij in de tuin het riool komen vervangen vragen wij de klant om zelf struiken, planten of bomen te verwijderen die ze graag na de werkzaamheden terug willen plaatsen. Mocht de klant aangeven liever niks te willen behouden. Dan zullen wij alles verwijderen met de minigraver mits de bomen niet te groot zijn.
  • Rioolput open maken en rioolproblemen inventariseren;
  • Versleten rioolputten worden direct verwijderd en vervangen door een PVC verbinding waardoor er in de toekomst niet snel weer ophopingen van toiletpapier of ontlasting kan plaatsvinden;
  • Rioolputten die zijn volgegroeid met wortels kunnen bespaard blijven in overleg, dan verwijderen we alleen de wortels en word de rioolput schoon gemaakt. Hierbij blijft wel altijd het advies om de rioolput te vervangen omdat dit gewoon de beste oplossing is.